Dvd: Mankind. The story of all of us – deel 1

kijkmagazine

09 September 2013 11:00

Dvd 'Mankind' - banner

De driedelige documentaireserie Mankind behandelt het verhaal van de mensheid. KIJK bekeek het eerste deel.

Ambitieus is de doelstelling van de docuserie Mankind zeker: het succesverhaal van de mens als soort vertellen. Dat gebeurt op imponerende wijze: met een ronkende vertelstem, aantrekkelijke computeranimaties en gewelddadige reconstructies met een Game of thrones-smaakje.

Dvd 'Mankind' 1Daar staat tegenover dat de gedachte waar de serie omheen is gebouwd, niet veel meer behelst dan uitvindingen of gebeurtenissen behandelen waarna “de wereld nooit meer hetzelfde zou zijn”. (En zelfs tegen die regel wordt gezondigd, bijvoorbeeld wanneer de absoluut interessante, maar weinig invloedrijke Paaseilanders de revue passeren.) Dat zorgt ervoor dat er weinig echte eyeopeners voorbij komen.

Daarnaast wordt er een wat simplistisch en niet per se juist beeld van de geschiedenis neergezet. Zo zou de landbouw zijn uitgevonden door één vrouw, de zogenoemde farming mother. Leuk om in beeld te brengen, maar waarschijnlijk niet hoe het is gegaan. Kortom, geniet van het spektakel, maar neem de info die je krijgt met een korrel zout.

*** | 176 minuten | € 12,99


Meer Nieuws