EADS maakt plannen voor groene Concorde

André Kesseler

21-06-2011 16:00:59

De supersone Concorde is al een paar jaar met pensioen. Maar er zijn nieuwe plannen voor een vliegtuig dat in no time van Europa naar Japan kan vliegen.

Vorige week woensdag meldden we al dat Airbus een revolutionair nieuw toestel wil gaan bouwen, vol luxe en comfort. Maar het moederbedrijf EADS (European Aeronautic Defence and Space Company) heeft meer ideeën. Een van de meest opmerkelijke is de Zehst. De naam staat voor ‘Zero Emission Hypersonic Transportation’ en het resultaat zou een toestel moeten zijn dat zonder de lucht te vervuilen in 2,5 uur van Parijs naar Tokyo vliegt.

Daarvoor zijn hypersone snelheden nodig van ruim 5000 kilometer per uur (meer dan twee keer de snelheid die de Concorde ooit haalde) en zal de Zehst op een hoogte van 32 kilometer vliegen. En dat is dan weer een keer of drie zo hoog als gewone lijntoestellen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Tijdens het opstijgen en landen draaien de motoren op biobrandstoffen, gemaakt van zeewier en eenmaal op hoogte wordt overgeschakeld op een mengsel van vloeibare zuurstof en vloeibare waterstof.

EADS denkt rond 2020 een prototype klaar te hebben en een eerste passagiersversie zou dan in 2050 de lucht in kunnen. Volgens sommige bronnen moet je wel diep in de buidel duiken om mee te mogen; een retourtje Tokyo zou namelijk 5000 pond (5600 euro) gaan kosten.

Bron: Wired

 Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws