Ecocapsule: draagbaar huisje op duurzame energie

Naomi Vreeburg

27-05-2015 13:00:00

Met deze eivormige capsule kun je overal zelfvoorzienend leven zonder het milieu te verstoren. 

Houd jij van kamperen, maar vind je het bivakkeren in een tent zonder heet water en elektriciteit toch maar lastig? Dan is deze supercompacte capsule, ontworpen door architecten uit Slowakije, misschien wel iets voor jou. Met dit draagbare huisje ben jij overal helemaal zelfvoorzienend en kun je ook nog eens iemand meenemen.

Met zijn tweetjes wordt het wel een beetje krap in de Ecocapsule met afmetingen van 2,55 bij 4,45 bij 2,25 meter, maar toch is hij voor twee personen gebouwd. Bovenop het huisje is 2,6 vierkante meter bedekt met zonnepanelen en er zit ook nog een 750 Watt windmolentje bij. De energie die ze met zijn allen genereren, slaan ze op in een batterij zodat je op regenachtige dagen ook elektriciteit tot je beschikking hebt.

ecocapsule interieur

De Ecocapsule lijkt niet voor niets op een ei. De vorm zorgt ervoor dat regenwater gemakkelijk in een tank onder de vloer van het huisje stroomt. Hier wordt het door een slim membraan gefilterd om schadelijke bacteriën eruit te halen. De muren van het hutje zijn geïsoleerd, zodat het binnenin op temperatuur blijft. Het interieur bestaat uit een toilet, douche, minikeuken, bed, tafel en opslagruimte.

Ben je al overstag? Volgende week tonen de ontwerpers hun werk op het Pioneers Festival in Wenen en de compacte capsule zal later dit jaar te koop zijn. Er wordt helaas nog met geen woord gerept over de prijs. En als zuinige Hollanders willen we dat stiekem wel snel weten…

Ecocapsule op strand

Bronnen: Science Alert, Ecocapsule

Beeld: EcocapsulePodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws