Supersnel dataverkeer dankzij edge computing

KIJK-redactie

16 March 2018 10:59

Edge computing

De cloud is oud. Edge is het nieuwe toverwoord. Lokale dataverwerking – aan de rand ofwel edge van het netwerk – zorgt voor betrouwbaar, supersnel internet. De edge-revolutie is in volle gang, maar er zijn nog enkele hobbels te nemen.

Ruim een decennium geleden wandelde het begrip cloud het computerjargon van IT’ers binnen, om in de jaren daarna vliegensvlug de digitale wereld te veroveren. Sinds een jaar of vijf weten ook alle niet-nerds wat ermee wordt bedoeld, namelijk de centrale plek in cyberspace waar computerdata worden verwerkt, geanalyseerd en opgeslagen. In plaats van bestanden en programma’s op onze pc’s te bewaren en te laten draaien, zijn we dat steeds meer gaan uitbesteden aan de cloud. De cloud bestaat uit grote datacenters, waar al onze video’s, foto’s, social media-chats, e-mails en talloze andere uitwisselingen worden bewaard.

Maar voor IT-diehards is de cloud zó 2017. Hun woordenboek heeft er sinds kort een nieuwe term bij, die door inge- wijden met ontzag wordt uitgesproken en die naar verwachting de cloud in de schaduw gaat zetten. Het gaat om het begrip edge, het jonge, hippe en supersnelle broertje van de cloud. Volgens grote telecombedrijven, internetproviders en hoogleraren computerwetenschap gaan we de komende jaren nog veel van de edge horen.

Dit is het begin van het artikel ‘Internet op het randje’ te vinden in KIJK 4/2018. Deze editie ligt in de winkel vanaf 22 maart tot en met 17 april.

Tekst: Hidde Tangerman

Beeld: iStock

Meer informatie:

KIJK 3/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Artikelen