Een op de vijf mannen wil een vuurwapen

KIJK-redactie

07 April 2011 10:00

Bijna 20 procent van de Nederlandse mannen zou een vuurwapen aanschaffen als dit in ons land legaal zou zijn. Met een gun op zak voelt 16 procent van de ondervraagde mannen zich een stuk veiliger. Dit blijkt uit een onderzoek van Maurice de Hond in opdracht van populairwetenschappelijk magazine KIJK.

Van grachtengordel tot achterbuurt
Wat voor types zijn dat dan, die een vuurwapen willen hebben? Zeker niet alleen lager opgeleiden in grote steden: ze zijn gelijkelijk verdeeld over alle delen van het land en over alle bevolkingsgroepen: jong en oud, lager en hoog opgeleid, grote of kleine steden.

Verdeelde coalitie
Flinke verschillen zijn er ook als je kijkt naar politieke voorkeur. Zo zouden PVV-aanhangers zich ruim twee keer zo vaak als de gemiddelde Nederlander veiliger voelen met een vuurwapen op zak (29 procent tegenover 11 procent). Voor aanhangers van het CDA draagt een wapen nauwelijks bij aan een veiliger gevoel. Slechts 2 procent van de CDA-stemmers geeft aan zich veiliger te voelen met een vuurwapen op zak. Verder verdeelt de wens om een vuurwapen te bezitten de aanhang van de huidige coalitie en haar gedoogpartner. De PVV-stemmers gaan aan kop: van hen zou ruim een kwart een wapen kopen als dat mocht, tegenover 14 procent van de VVD-stemmers en slechts 6 procent van de CDA-stemmers.

Broodje hamburger
In de Verenigde Staten koop je haast net zo makkelijk een vuurwapen als een broodje hamburger. En daar gaan de Amerikanen prat op. Niet alleen voelen zij zich vele malen veiliger met een pistool op zak, zij zien wapenbezit ook als een door God gegeven recht. Hoewel in Nederland de wens om een wapen te bezitten aanzienlijk is, zitten maar weinig mannen te wachten op een wapenwinkel om de hoek. Slechts 9 procent van de ondervraagde mannen vindt dat een goed idee. Kunnen kopen is één ding, maar liever niet in ‘my backyard’.

In KIJK 5/2011, die vanaf 8 april in de winkel ligt, lees je alles over Amerika’s ongeneeslijke wapenverslaving. Enkele veelzeggende cijfers tot slot: op elke 100 Amerikaanse inwoners zijn er 88,8 vuurwapens. In Nederland zijn dat er 3,9.

De representatieve internetpeiling van Maurice de Hond werd gehouden onder ruim 1700 respondenten.


Meer Nieuws