5G-netwerk een stap dichterbij?

Laurien Onderwater

29-03-2016 09:00:02

5G-netwerk

Wat de opvolger van 4G precies zal worden, is voor veel mensen onduidelijk. Maar deze onderzoekers denken het wel te weten. 

Internet kan niet snel genoeg gaan. Waar we een paar jaar terug nog met 2G over het internet surften, maakt nu bijna iedereen gebruik van het 4G-netwerk. Maar het kan nóg sneller. Wetenschappers van de universiteiten van Bristol en Lund hebben aangetoond hoe een enorm antennesysteem de huidige 4G-technologie efficiënter kan maken. Brengt dit ons een stap dichter bij het 5G-netwerk?

Heel veel antennes

Om een hogere streaming-snelheid te bereiken, maakten de onderzoekers gebruik van multiple antenna technology. Hierbij worden meerdere zend- en ontvangstantennes ingezet om draadloze data te kunnen leveren. Veel Wi-Fi-routers en 4G-systemen gebruiken deze techniek al, maar dan zijn er maximaal vier antennes bij betrokken.

In de nieuwe antenne-installatie worden maar liefst 128 antennes ingezet. Dit leidde tot een twaalf keer zo hoge bandbreedte-efficiëntie. Volgens een van de onderzoekers kan dit gigantische basisstation prima als nieuw 5G-netwerk fungeren.

Het systeem, dat in Bristol werd gedemonstreerd, bereikte een bandbreedte-efficiëntie van bijna 1,6 gigabits per seconde (Gbit/s) in een kanaal van 20 megahertz breed. Dat is een stuk sneller dan de 0,15 Gbit/s van het 4G-netwerk waar we nu mee internetten. (Even voor de duidelijkheid: we hebben het hier niet over Wi-Fi-snelheid.)

Binnenkort 5G?

“Deze nieuwe technologie is zeker relevant voor 5G”, mailt Peter Baltus van de TU Eindhoven. “Ik verwacht dat deze technologie een belangrijke bijdrage zal gaan leveren aan snellere en betrouwbaardere draadloze verbindingen in de toekomst.”

Hebben we binnenkort dan allemaal 5G op onze telefoon? Zo ver is het nog niet. Over een paar maanden willen de onderzoekers het draadloze 5G-netwerk onder het publiek brengen tijdens het Bristol is Open-evenement. Wij zullen het voorlopig nog even moet doen met het tragere 4G.

In KIJK 5/2016 behandelen we de toekomst van Wi-Fi en aanverwante draadloze technologieën. Dit nummer ligt vanaf donderdag 21 april in de winkel.

Bronnen: University of Bristol

Beeld: TweakersPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis