Eenzaamheid vermindert kans op lang leven

KIJK-redactie

16 March 2015 16:00

De kans dat je een hoge leeftijd bereikt, lijkt groter als je veel sociale contacten hebt, ontdekten wetenschappers.

Wetenschappers analyseerden data van verschillende eerdere studies. Zo verkregen ze data van ruim 3 miljoen proefpersonen over onder andere eenzaamheid, isolatie en alleen wonen. Door de data te analyseren, ontdekten ze dat mensen die veel sociale contacten hebben ouder worden dan mensen die eenzaam zijn. Het effect, ontdekten ze, is groter dan de gevolgen van obesitas en vergelijkbaar met de gevolgen van alcoholisme of het roken van 15 sigaretten per dag.

De wetenschappers maken onderscheid tussen eenzaamheid en sociale isolatie. Aan de ene kant kan iemand door veel mensen omringd zijn, maar zich nog steeds alleen voelen. Aan de andere kant kan iemand zich isoleren, omdat hij graag alleen is. In beide scenario’s wordt de kans op een lang leven verminderd. Vooral bij jonge mensen (onder de 65) is het effect groot. Wanneer ouderen zich alleen voelen is het gevolg aanzienlijk kleiner.

Er zijn volgens de onderzoekers allerlei ontwikkelingen die de gevolgen van eenzaamheid kunnen tegengaan. Via internet kunnen mensen bijvoorbeeld in contact blijven met anderen, zelfs als diegenen ver weg zijn. De ontwikkelingen hebben echter ook een keerzijde. Te veel sms’en kan een relatie juist schaden. Maar een aardig of lief berichtje, zo blijkt uit onderzoek, is eigenlijk altijd gunstig.

Bronnen: Perspectives on Psychological Science, Brigham Young University via EurekAlert!


Meer Nieuws