Fossiel heeft ‘modern’ hart- en bloedvatenstelsel

KIJK-redactie

07-04-2014 11:00:13

Onderzoekers hebben het eerste bekende dier gevonden met een uitgebreid cardiovasculair systeem. Ze vonden een fossiel waarin dat goed bewaard is gebleven.

Het eerste bekende hart- en bloedvatenstelsel is gevonden in een fossiel van Fuxianhuia protensa. Dit schaaldier leefde een half miljard jaar geleden en het lijkt een beetje op een moderne garnaal. Het dier ziet er eenvoudig uit, maar zijn interne organisatie is erg ontwikkeld. Er lopen bijvoorbeeld veel bloedvaten naar zijn brein; iets dat ook in hedendaagse schaaldieren voorkomt.

Verschillende soorten schaaldieren hebben verschillende cardiovasculaire systemen. Deze lijken echter allemaal ontwikkeld te zijn vanuit het systeem dat de wetenschappers hebben gevonden in Fuxianhuia protensa.

Fossiel bewaard door catastrofe

Het 8 centimeter lange fossiel is gevonden in China. Naast het cardiovasculaire systeem zijn ook de ogen, antennes en de externe morfologie (de ‘buitenkant’) van het dier intact gebleven. Onderzoekers kunnen niet met zekerheid zeggen waarom het fossiel zo goed bewaard is gebleven, maar ze speculeren dat het dier tijdens een catastrofe heel snel bedekt is geraakt onder fijne stofdeeltjes. Dat kan bijvoorbeeld zijn gebeurd tijdens een tsunami, waarbij chemicaliën in het zeewater zijn doorgedrongen in het fossiel.

Onderzoekers kunnen door de vondst ook gaan speculeren over het gedrag van de Fuxianhuia protensa. Gezien de vele bloedvaten naar de hersenen denken ze bijvoorbeeld dat het een actief dier was dat verschillende gedragskeuzes kon maken.

Bronnen: Nature communications, University of Arizona via EurekAlert!

Beeld: Xiaoya MaPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis