Einde runderpest in zicht?

kijkmagazine

08 December 2009 16:00

In 1980 werd pokken uitgeroeid verklaard. Tot nu toe is het bij die ene ziekte gebleven. Maar volgens grote gezondheidsorganisaties kunnen we binnenkort ook de runderpest vaarwel zeggen.

Runderpest (RP) is een ernstige ziekte die wild en vee treft – en indirect de mensen die daarvan afhankelijk zijn. RP wordt veroorzaakt door een virus en heeft bij 80 tot 90 procent van de geïnfecteerde dieren binnen zeven tot tien dagen de dood tot gevolg.

Het Romeinse Rijk had in de jaren 376-386 al te kampen met een epidemie, nadat stammen uit Azië het virus met zich mee hadden genomen. Sindsdien zijn gebieden in Europa, Afrika, het Midden-Oosten en Azië er het slachtoffer van geworden. Ook Nederland ontkwam er niet aan, zoals de achttiende-eeuwse tekening bij dit bericht laat zien.

Maar het einde is in zicht: de laatste uitbraak vond plaats in 2000, de meest recente gevallen dateren van 2001. Blijft het daarbij? Ja, denken de Food and Agricultural Organisation (FAO) en de World Organisation for Animal Health (OIE). Zij verwachten binnen achttien maanden officieel bekend te kunnen maken dat de runderpest volledig is uitgeroeid.

Dat is uiteraard niet vanzelf gegaan. Doorbraak was een in de jaren tachtig gevonden vaccin, dat goed bestand is tegen temperatuurschommelingen en daardoor makkelijk opgeslagen en vervoerd kan worden. Daarnaast loopt sinds 1994 het Global Rinderpest Eradication Programme, dat het vaccin verspreidt en dieren in de gaten houdt die door de ziekte kunnen worden getroffen.

Laatste probleem is nu om vast te stellen of het virus inderdaad echt overal is verdwenen. “Dat is een enorme klus als je bedenkt dat het virus voor kan komen in ontwikkelingslanden en oorlogsgebieden zoals Somalië”, zegt Chris Oura van het Britse Institute for Animal Health op de nieuwssite van Nature.

Daarnaast bevat het vaccin het levende runderpestvirus, waardoor het moeilijk is om onderscheid te maken tussen een geïnfecteerd en een ingeënt dier. Mede daardoor duurt het waarschijnlijk nog zo’n anderhalf jaar voordat de betrokken instanties het overlijdensbericht van de ziekte de deur uit durven te sturen.

Bronnen: Nature News


Meer Nieuws