Einde voor plastic LEGO-blokje in zicht

Naomi Vreeburg

27-06-2015 13:00:57

LEGO wil een duurzamer blokje maken en gooit er meer dan 100 miljoen euro tegenaan.

In 1947 kwam de Deense timmerman Ole Kirk Christiansen op het idee om plastic te gebruiken in zijn beroemde LEGO-blokjes. Vorig jaar werden er nog 60 miljard van gemaakt. Maar anno 2015, een tijd waarin wordt gehamerd op duurzaamheid, moet dit anders vindt de LEGO Group. Het bedrijf wil het speelgoed met een natuurvriendelijker materiaal bekleden.

De speelgoedfabrikant zal een miljard Deense kronen (ruim 134 miljoen euro) investeren in hun zoektocht naar duurzame alternatieven. In de loop van 2015 en 2016 wil de LEGO Group een onderzoekscentrum op poten hebben gezet waar meer dan 100 specialisten testen welk materiaal het meest geschikt is ter vervanging. In 2030 moeten de blokjes in hun nieuwe jasje op de markt komen.

LEGO is al een tijdje bezig met het verbeteren van zijn reputatie op milieugebied. “We hebben al stappen ondernomen om onze koolstofuitstoot te verminderen en een positievere impact op de planeet achter te laten door de verpakkingsgrootte te reduceren en te investeren in windmolenparken”, vertelt CEO Jørgen Vig Knudstorp. “En nu focussen we ons op materialen.” Misschien wel zo prettig als dit nieuwe materiaal ervoor kan zorgen dat je niet meer door de grond gaat als je op zo’n vermaledijde blokje stapt.

Overigens werd eerder deze maand een Lego-professor gezocht bij de hoog aangeschreven Cambridge University.

Bron: Science AlertPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws