Eindelijk: borden die zichzelf afwassen

VB

27-12-2013 13:00:37

Zie je al de hele dag huizenhoog op tegen de stapels afwas van Tweede Kerstdag? Als het aan het Zweedse designbureau Tomorrow Machine ligt, is dat in de toekomst niet meer nodig. Zij ontwikkelen namelijk servies dat zichzelf schoonhoudt. Handig!

Wie rond de kerst geen vaatwasser heeft, weet in elk geval wel wat het goede voornemen voor 2014 wordt: voortaan buiten de deur eten of eindelijk een afwasmachine aanschaffen. Of beter nog: servies op de kop tikken dat zichzelf schoonhoudt. Welnu; dat zit eraan te komen!

Afsoppen niet meer nodig

Het Zweedse designbureau Tomorrow Machine heeft samen met onderzoeksbureau Innventia en het Zweedse Koninklijk Instituut voor Technologie (KTH) servies ontwikkeld dat extreem waterafstotend is. Ideaal, want daardoor is afsoppen niet meer nodig; het bord verwijdert vuil op moleculair niveau zelf. Even schuinhouden en alle etensresten rollen er zo af.

Ook fijn: de borden zijn gemaakt van cellulose (plantenvezels). Dat wordt na bewerking net als keramiek hard, maar spat niet uit elkaar en breekt niet als je het laat vallen. De borden waren een inzending voor een ontwerpwedstrijd met als opdracht iets duurzaams te bedenken dat in 2035 met cellulose uit Zweedse bossen zou kunnen worden gemaakt.

Is het wel veilig?

Het kan wel even duren voor we het handige serviesgoed in huis hebben. Of voedsel consumeren vanaf de waterafstotende coating wel veilig is, moet namelijk eerst nog worden vastgesteld.Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar