Eindelijk nieuwe aanwijzing voor Kryptos

André Kesseler

21 November 2014 16:00

In een Amerikaans kunstwerk zitten vier geheime boodschappen verborgen. Drie zijn er gevonden en de kunstenaar heeft nu, na 25 jaar, een nieuwe aanwijzing gegeven voor de vierde.

Het kunstwerk heet Kryptos (Grieks voor ‘verborgen’) en staat op het terrein van CIA in Langley in Virginia. Toen de kunstenaar Jim Sanborn het ontwierp, was de Berlijnse muur net gevallen en hij gaf een paar jaar geleden al te kennen dat de letters 64 tot en met 69 (die samen NYPVTT vormen) in de code staan voor het woord BERLIN. En omdat het ook 25 jaar geleden is dat de muur viel, heeft Sanborn een nieuwe aanwijzing gegeven. En die luidt…. tromgeroffel…. de daaropvolgende letters (MZFPK) staan voor CLOCK.

CodebeeldAK1-1024x519

De in 1990 geplaatste sculptuur bestaat uit een gewelfde koperen plaat waarin 1735 letters met de hand zijn uitgezaagd; een karwei dat 2,5 jaar in beslag nam. Het kunstwerk bestaat uit twee delen: het linkerdeel bevat de gecodeerde tekst en het rechterdeel is een zogenoemd Vigenere Tableau dat kan worden gebruikt om de code te kraken.

Drie van de vier verborgen boodschappen werden in 1999 gekraakt door Jim Gillogly, een informaticus uit Californië. Pas later werd bekend dat CIA-analist David Stein er een jaar eerder al in was geslaagd om dezelfde drie codes te vinden, maar dat dit door de CIA was stilgehouden. De nog steeds onopgeloste vierde code bestaat uit slechts 97 tekens en dat is zo kort dat het heel erg lastig is om hem op te lossen.

Kryptos_sculptor

Mocht je willen weten wat de oplossing van de eerste drie codes is:

  • De eerste leidt tot de zin: “BETWEEN SUBTLE SHADING AND THE ABSENCE OF LIGHT LIES THE NUANCE OF IQLUSION.” (Sanborn gaf toe dat hij het laatste woord fout had gespeld om het vinden van de oplossing wat moeilijker te maken.)
  • De tweede leidt tot onder meer de coördinaten van het CIA-hoofdkwartier en de vraag: “Does Langley know about this? They should: it’s buried out there somewhere. X Who knows the exact location? Only WW.” (WW staat voor William Webster, een voormalige CIA-baas.)
  • De oplossing van de derde puzzel (ook weer met spelfout) is een beschrijving van egyptoloog Howard Carter van het openen van het graf van Toetanchamon. “Slowly, desparatly slowly, the remains of passage debris that encumbered the lower part of the doorway was removed. With trembling hands I made a tiny breach in the upper left-hand corner. And then, widening the hole a little, I inserted the candle and peered in. The hot air escaping from the chamber caused the flame to flicker, but presently details of the room within emerged from the mist. x Can you see anything? q”

Bronnen: WiredWikipedia


Meer Nieuws