‘Elektronische aura biedt meer veiligheid’

KIJK-redactie

28 July 2014 11:00

Britse wetenschappers zijn druk bezig met het ontwikkelen van een elektronische ‘aura’: een veld waarmee alleen jij toegang krijgt tot je elektronische apparaten.  

Stel je voor: je sluit altijd je auto af met een elektronische sleutel. Per ongeluk laat je hem vallen en loopt nietsvermoedend door. Met als gevolg dat iemand de sleutel vindt, op het knopje drukt om de auto te openen en er vervolgens mee vandoor gaat. Onderzoekers van de Cambridge-universiteit hebben voor dit soort problemen een oplossing bedacht: een persoonlijke, elektronische aura.

Dit is een voor iedereen uniek veld dat signalen uitzendt vanaf je lichaam en die niet meer dan een meter ver reiken. Je elektronische apparaten werken alleen als ze signalen van jouw persoonlijke aura opvangen. Wanneer iemand je elektronische autosleutel van de grond raapt en vervolgens je auto probeert te stelen, zal dat niet lukken wanneer je niet binnen een straal van een meter in de buurt bent.

Ingebouwde chip

De onderzoekers hebben ruim 1 miljoen euro gekregen om zo’n systeem te realiseren. Ze zijn nu druk bezig met het ontwikkelen van een apparaat dat een elektronisch aura kan creëren. Dit kan in de vorm zijn van een armband, een schoenzool of zelfs een chip die bij mensen kan worden ingebracht.

Alsof dit idee niet ambitieus genoeg is, willen de onderzoekers ook een ander probleem oplossen. Namelijk dat van de vele wachtwoorden die je steeds vergeet. Ze willen een handheld apparaatje maken waarop de inloggegevens van bijvoorbeeld je bankaccount en je mailadres staan. Je hoeft dit systeem alleen voor je computerscherm te houden en je krijgt toegang tot het account in kwestie. Uiteraard werkt dit apparaatje ook weer alleen bij jouw elektronische aura.

Bron: The Guardian

Tekst: Naomi Jansen


Meer Nieuws