Energie van hartslagen gebruikt voor pacemaker

KIJK-redactie

05-11-2012 16:00:36

Pacemaker

Een nieuw apparaatje moet ervoor zorgen dat de trillingen van het hart een geïmplanteerde pacemaker van stroom voorzien.

Op den duur moeten pacemakers altijd worden vervangen, simpelweg omdat de batterijen leeg zijn. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Michigan is dat binnenkort echter verleden tijd. Zij presenteerden op de American Heart Association’s Scientific Sessions 2012 een apparaat dat de bewegingsenergie van het hart omzet in vermogen voor een pacemaker.

Piëzo-elektriciteit

De techniek maakt gebruik van zogenaamde piëzo-elektriciteit. Hiermee wordt energie gewonnen uit trillingen van het hart. Het hulpmiddel is in staat om tien keer zoveel energie te genereren dan huidige pacemakers nodig hebben. Prijzige operaties om ‘lege batterijen’ te vervangen zouden met dit apparaat dus niet meer nodig zijn, aldus hoofdonderzoeker M. Amin Karami.

De wetenschappers bootsten de trillingen van een menselijk hart na met een speciaal apparaat, ook wel shaker genoemd. Vervolgens sloten ze dit machinetje aan op een experimentele energieopwekker en tot hun grote verrassing produceerde het systeem meer dan genoeg energie om een pacemaker draaiende te houden. Door dit positieve resultaat hopen de onderzoekers binnenkort al de eerste experimentele cardiac energy harvester te testen op een echt mensenhart.

Bron: American Heart Association via EurekAlert!

Beeld: Julia Freeman-WoolpertPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws