Energiedrankjes maken meer kapot dan je lief is

André Kesseler

20 August 2010 16:00

Energiedrankjes beloven dat je er op sportief gebied beter van gaat presteren en dat ze helpen bij het afvallen. Maar volgens onderzoekers gaat dat niet altijd op.

Energy drinks bevatten meestal cafeïne and een combinatie van andere ingrediënten, zoals taurine, sucrose, guarana (nootachtig zaadje van een klimplant, red.), ginseng, nicotinezuur (vitamine B3, red.), pyridoxine (vitamine B6, red.) en cyanocobalamine (vitamine B12, red.),” zegt Stephanie Ballard van de Nova Southeastern University in Florida.

Volgens Ballard en haar collega’s Jennifer Wellborn-Kim en Kevin Clauson zijn er verschillende onderzoeken die elkaar tegenspreken als het gaat om de invloed van dit soort drankjes op het gewicht. Er zijn resultaten waaruit naar voren lijkt te komen dat de energiedrankjes bij het sporten helpen om meer vet te verbranden. Maar dat effect wordt minder naarmate het lichaam aan de grotere cafeïne-inname went. Bovendien zitten dit soort drankjes boordevol suiker, stelt de onderzoeker.

Volgens haar moeten ook sporters voorzichtig zijn met het gebruiken van energiedrankjes. Net als met al dat soort prestatieverhogende middelen kunnen de ingrediënten van deze drankjes een negatief effect hebben. Vooral als je er periodiek grote hoeveelheden van gebruikt.

Ballard: “De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft de hoeveelheid cafeïne in drank beperkt tot 71 milligram per 0,35 liter. Maar omdat deze drankjes als dieetsupplementen worden verkocht, kan één blikje wel 505 milligram cafeïne bevatten. En dat is gelijk aan de hoeveelheid cafeïne in veertien blikjes cola. ” En van een te hoge cafeïneinname kun je allerlei nare dingen overhouden: bloed en vaatziekten bijvoorbeeld, slapeloosheid, maagklachten… Je kunt er zelfs aan dood gaan.

De conclusie van Ballard: matig gebruik van energiedrankjes kan de prestaties verbeteren. En dus adviseert de onderzoekster een maximaal cafeïnegebruik van 6 milligram per kilo lichaamsgewicht.

Bronnen: Dick Jones Communications via PhysOrg.com

Beeld: 49009589/cc-by-sa 3.0










Meer Nieuws