Enorm bommenproject gaat van start

André Kesseler

25-06-2015 13:00:34

Het Amerikaanse Raytheon heeft een contract getekend met het Pentagon voor de ontwikkeling van een nieuw type bom. En daar zit mogelijk ook een Nederlands kantje aan.

Het gaat om een voor Amerikaanse begrippen klein contractje van 30 miljoen dollar (26 miljoen euro) voor 114 stuks van een nieuw type bom. Maar dat zou de komende jaren kunnen uitgroeien tot het grootste ‘bommenproject’ van de laatste decennia. Raytheon gaat namelijk de Small Diameter Bomb II (GBU-53 SDB-II) ontwikkelen en die komt over een tijdje onder de F-35 Lightning II (JSF) te hangen.

Ondanks wereldwijde bezuinigingen op defensie krijgen de verschillende Amerikaanse krijgsmachtonderdelen toch nog 2442 F-35’s. En dankzij de negen partnerlanden komen er daar nog flink wat bij: Australië (100), Canada (65), Denemarken (30), Italië (90), Nederland (37), Noorwegen (52), Turkije (100) en Groot-Brittannië (138). Samen met bestellingen uit Israël, Japan en Zuid-Korea komt het totaal uit op zo’n 3100 toestellen.

573raytheon-sdb-ii-pic-1

Vier Small Diameter Bombs II (rechts) in het bommenruim van een F-35.

Dat zijn dus een heleboel potentiële klanten voor de SDB II. Alleen al de Amerikaanse markt zou goed zijn voor zo’n 5 miljard dollar aan Small Diameter Bommen; vooral ook omdat het wapen eveneens onder toestellen als de B-52- en B1-bommenwerpers en onbemande MQ-9 Reapers kunnen worden gehangen. Tel daar de buitenlandse F-35-klanten bij op, plus de landen die er hun F-16s, F-18s en F-15s mee uit willen rusten en je hebt het over een enorme afzetmarkt.

Small-Diamater-Bomb-2

De honderd kilo zware SDB II is in staat om op ruim 60 kilometer in glijvlucht naar een doel te vliegen. Tijdens de vlucht richt hij zich op zijn doel met een zogenoemde tri mode seeker, een geleidingssysteem dat het doel met drie sensoren in de gaten houdt: een nauwkeurige millimeter wave radar, een image infraroodsysteem en een laser. De drie werken nauw samen en doordat de gegevens worden gebundeld, is de SDB onder alle (weers)omstandigheden inzetbaar. En dat tegen een groot aantal verschillende doelen: bewegende en stationaire, (bepantserde) voertuigen, infanterie, en gebouwen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Overigens duurt het nog wel even voordat het wapen klaar is voor gebruik. Raytheon denkt aan 2020.

Bronnen: Breaking DefenseRaytheonDefense Industry Daily

Beeld: RaytheonPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws