Enorme nieuwe dinosaurus ontdekt in Portugal

KIJK-redactie

06-03-2014 11:00:37

Dinosaurus

In Portugal is een nieuwe dinosaurussoort ontdekt. Waarschijnlijk is dit de grootste dinosaurus die ooit in Europa heeft geleefd.

De vleesetende dino Torvosaurus gurneyi leefde naar schatting 150 miljoen jaar geleden in het tijdperk Jura. Het dier behoorde met zijn 10 meter lengte en een gewicht van 4 tot 5 ton tot de grootste van zijn tijd. De resten van deze reusachtige tweevoeter zijn gevonden net boven Lissabon.

In eerste instantie dachten de wetenschappers dat ze te maken hadden met Torvosaurus tanneri, een dinosaurus die in Noord-Amerika voorkwam. Toch was deze soort anders. Zo hebben het scheenbeen, de bovenkaak, de tanden en een gedeelte van de staart een andere structuur. Genoeg om te spreken van een nieuwe soort, zo concluderen Christophe Hendrickx en Octavio Mateus in het blad PLOS ONE.

“Het is niet de grootste dinosaurus die we kennen. De Tyrannosaurus, de Carcharodontosaurus en de Giganotosaurus uit het tijdperk Krijt waren groter”, vertelt Christophe Hendrickx. “Maar in zijn tijd was T. gurneyi met zijn 115 cm schedel en vlijmscherpe tanden een van de grootste carnivoren op aarde en stond hij bovenaan de voedselketen.”

Bronnen: PLOS ONE, PLOS via EurekAlert!

Beeld: Christophe Hendrix/CC BY

Tekst: Tom GerritsPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis