Enorme onderzeese internetkabel vandaag live

Naomi Vreeburg

30 June 2016 15:00

internetkabel

Na maanden van testen is het dan eindelijk zover: de datazeetunnel tussen Amerika en Japan is nu up and running.

Faster, Faster en FASTER. Dit zeiden de ontwikkelaars van een gigantische onderzeese internetkabel herhaaldelijk tegen elkaar. Uiteindelijk is hij ook zo genoemd: de FASTER kabel, eentje die vanaf vandaag de Verenigde Staten met Japan verbindt. Data wordt hier met 60 terrabit (60.000 gigabit) per seconde doorheen gejast. Daar is jouw modem niks bij.

9000 kilometer

De nieuwe kabel is aangelegd tussen de westkust van de VS – onder meer Los Angeles, de San Francisco Bay Area, Portland en Seattle kunnen er van profiteren – en de Japanse steden Chiba en Mie. FASTER is een zes-vezelpaar kabel en kent een lengte van maar liefst 9000 kilometer.

Het project was aangekondigd in 2014 en werd geleid door zes bedrijven. Vijf daarvan zijn je wellicht onbekend, maar de zesde zegt je misschien wel iets: Google. De internetgigant mag 10 terrabit gaan benutten en wil hiermee zijn Google Cloud Platform in Azië uitbreiden.

Europese internetkabel

Leuk zo’n kabel tussen de VS en Japan, maar ‘wij’ dan? Ook Europa krijgt naar alle waarschijnlijkheid eind 2017 een snellere verbinding met Amerika, zo kondigden Microsoft en Facebook aan. De zogenoemde Marea-kabel moet Virginia Beach, VS verbinden met het Spaanse Bilbao. Deze internetkabel zal een snelheid bieden van 160 terrabit. De Europeanen worden dus niet vergeten.

Bronnen: ScienceAlertWired


Meer Nieuws