Enorme ruimte ontdekt in piramide van Cheops

Laurien Onderwater

03 November 2017 10:59

Gizeh

Onderzoekers hebben in Egypte een bijzondere ontdekking gedaan: ze detecteerden een 30 meter lange ruimte in een van de Piramiden van Gizeh.

Piramiden blijven nog altijd mysterieus. Want ze zitten vol gangen en geheime kamers en het grootste gedeelte is vaak nog niet eens ontdekt. Maar het lijkt erop dat een van de Piramiden van Gizeh – de piramide van Cheops – nu een geheim moet inleveren. Een groep onderzoekers van het project ScanPyramids heeft namelijk een grote, verborgen ruimte (of eerder leegte) ontdekt met behulp van muonen. Ze publiceerden hun onderzoek in Nature.

Muonen

De 30 meter lange en 8 meter hoge ruimte bevindt zich direct boven de grote galerij, waarvan de muren van graniet zijn gemaakt. Hoe het onderzoeksteam op deze ruimte is gestuit? Door gebruik te maken van muonen. Deze deeltjes – die bijproducten zijn van kosmische straling – zijn permanent aanwezig op aarde en kunnen door sommige materialen heen dringen. Door steen worden ze slechts gedeeltelijk geabsorbeerd.

Door het aantal muonen dat door een voorwerp uit een bepaalde richting stroomt te meten, kan de dichtheid van dat voorwerp worden onthuld. Als er namelijk een lege ruimte is, zullen er meer muonen dan verwacht die ruimte binnendringen. Op deze manier kunnen wetenschappers een driedimensionale indruk van een bepaalde ruimte krijgen.

Druk ontlasten

Egyptoloog Olaf Kaper (Universiteit Leiden) is onder de indruk van de ontdekking en de techniek die de onderzoekers hebben gebruikt. “Het gaat werkelijk om een geheel nieuwe techniek, dus vandaar dat de resultaten verrassend zijn. Blijkbaar is het nog wel moeilijk om te voorspellen welke vorm de nieuwe ruimte precies heeft, al is wel vast te stellen dat het een lange en grote ruimte is. Misschien is het horizontaal of misschien net zo schuin als de gang die eronder loopt.”

Wat Kaper denkt waarvoor de ruimte was bedoeld? “Het zou, lijkt mij, om een constructietechniek kunnen gaan, waarmee de grote steenmassa gebroken wordt en daardoor wat minder druk uitoefent op de zoldering van de gang die eronder loopt. Dergelijke ruimtes zijn ook boven de grafkamer aangelegd en die zijn al wel bekend. Dat verklaart ook waarom er geen gang bekend is die naar die de nieuwe ‘kamer’ toe loopt, want dat is er nooit geweest bij een dergelijke druk-ontlastingskamer.”

Egyptoloog Nico Staring (Universiteit Leiden) komt met dezelfde verklaring als Kaper. “Ga er maar vanuit dat dit geen verborgen schatkamer en ook geen nieuwe grafkamer is. Wat veel aannemelijker is, en waar ook daadwerkelijk parallellen voor zijn in deze en andere piramiden, zijn zogenaamde druk-ontlastende ruimten. Deze bevinden zich boven de sarcofaagkamer in de piramide van Cheops en hadden tot doel de druk op deze kamer te verlichten. Er ligt namelijk nogal een stapel stenen bovenop deze ruimte!”

Vooralsnog zijn de onderzoekers voorzichtig met de bevindingen. Er moet eerst meer onderzoek worden gedaan naar de ruimte voordat er met klem kan worden gezegd om wat voor soort kamer dit gaat. Maar indrukwekkend zijn de resultaten dusver wel.

Volgende!

Vorig jaar schreven we over dezelfde techniek die was toegepast op de knikpiramide van Snofroe. Ook daar werden verrassende resultaten gedaan. We schreven toen ook dat de piramide van Cheops de volgende aan de beurt was. En zie hier het resultaat. What’s next?

Bronnen: Nature, Live Science, ScienceAlert

Beeld: ScanPyramids

Lees ook: Kosmische straling onthult binnenste van piramide

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Nieuws