Zijn er insecten die uit een web kunnen ontsnappen?

KIJK-redactie

25 March 2014 16:00

Schilfters

Een spin vangt met zijn web allerlei springende en vliegende prooien. Zijn er ook insecten die zo zijn geëvolueerd dat ze uit dit plakkerige vangnet kunnen ontsnappen?

We mogen graag denken dat een spinnenweb de ultieme vangtechnologie is, waar geen ontsnappen aan is. Maar niets is minder waar. De cijfers verschillen per soort, maar een groot gedeelte van de insecten dat in aanraking komt met een web, weet er uit te ontsnappen.

Er zijn een paar eigenschappen die daarbij handig zijn. Allereerst de grootte: hoe groter een insect, hoe meer kracht het kan zetten om het web kapot te scheuren. Ook snelle vleugelbewegingen helpen hierbij.

Andere insecten hebben geavanceerdere ontsnappingsmogelijkheden. Zo bestaan de vleugels van veel vlinders en motten uit een soort schilfers (zie foto). Die kunnen de insecten van zich afschudden en achterlaten in het web, om zelf door te kunnen vliegen.

Daarnaast hebben sommige krekels en kakkerlakken een waterafstotende was op hun buitenkant die voorkomt dat ze vastplakken aan het web.

Tekst: Hidde Boersma


Meer Nieuws