Eurocopter ontwikkelt heli met propellers

André Kesseler

28 October 2010 10:00

Helikopterfabrikant Eurocopter gaat voor goedkoop en snel met de X3 Demonstrator, een nieuwe heli met twee propellers.

Helikopterbouwer Eurocopter ziet een gaatje. Een gaatje in de markt tussen de snelle, maar dure CV-22 Osprey en goedkope, maar redelijk langzame helikopters. De Osprey is een zogenoemde tiltrotor, een vliegtuig dat dankzij kantelbare motoren vertikaal kan opstijgen en landen. Het voordeel is dat hij in ‘vliegtuigstand’ een snelheid haalt van 550 km/h. Ter vergelijking: het record voor de snelste helikopter staat met 398,6 km/h op naam van de Westand Lynx ZB500.

Westland Lynx ZB500

Eurocopter denkt dat dat sneller kan en heeft de X3 Demonstrator ontwikkeld die is voorzien van twee propellers. Dat zou een goedkoop en toch snel alternatief moeten zijn, waarmee volgens de fabrikant snelheden van 220 knopen (407 km/h) mogelijk zijn.

Filmpje van een testvlucht in september:

De Frans-Duitse helibouwer is niet de enige die op zoek is naar hogere snelheden. In juli van dit jaar haalde een Sikorski-prototype, de X2, maar liefst 412,8 km/h (een record dat overigens niet officieel werd vastgelegd en dus niet wordt erkend).

Sikorski X2

De komende maanden worden er wat upgrades uitgevoerd, zodat de Eurocopter X3 in maart volgend jaar een nieuw record kan gevestigen.

Bronnen: Aviation Week, Eurocopter

Beeld: Westland/Sikorski/Eurocopter


Meer Nieuws