Eurofighter-vloot passeert 500.000 vlieguren

Laurien Onderwater

13-11-2018 08:59:08

Eurofighter Typhoon

Het heeft een paar jaar geduurd, maar de Eurofighter Typhoon-gevechtsvliegtuigen hebben meer dan een half miljoen vlieguren op de naam staan.

De Eurofighter Typhoon (een consortium van het Duits-Spaanse Airbus, het Italiaanse Leonardo en het Britse BAE Systems) wordt als een van de voornaamste tegenkandidaten van de F-35 gezien. Zo heeft Nederland in 2001 de aanschaf overwogen van het Brits-Europese gevechtsvliegtuig, als opvolger van de F-16. Maar uiteindelijk koos ons land er in 2002 toch voor om in het Joint Strike Fighter-project te stappen.

Ook België heeft dit jaar ervoor gekozen om de verouderde F-16’s te vervangen door de Amerikaanse F-35 en niet de Eurofighter Typhoon. Het land gaat 34 Joint Strike Fighters aanschaffen.

Lees ook: NAVO-vliegtuig vuurt per ongeluk raket af

Landen die wél Eurofighters hebben aangeschaft zijn onder meer het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Oostenrijk en Koeweit. Gezamenlijk hebben al die gevechtsvliegtuigen – die onder andere zijn ingezet voor NAVO-luchtruimbewaking en Quick Reaction Alert-activiteiten – nu ruim 500.000 vlieguren gemaakt. Dat maakte Eurofighter afgelopen week bekend. En die mijlpaal werd passend gevierd, zo laat onderstaand filmpje zien:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: Eurofighter, New Atlas

Beeld: BAE Systems

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar