Europese jager-verzamelaar: blauwe ogen, donkere huid

KIJK-redactie

27-01-2014 11:00:03

Wetenschappers hebben het genoom van een Spaanse jager-verzamelaar hersteld. Deze blijkt helder blauwe ogen te hebben gehad.

La Braña 1 is de naam van de zevenduizend jaar oude jager-verzamelaar wiens genoom is hersteld en in kaart gebracht. Het is daarmee het eerste herstelde genoom van een jager-verzamelaar. Die waren de voorgangers van de boeren, die op een vaste plek settelden en vee hielden. Het onderzoek werd gedaan door Carles Lalueza-Fox van de Spaanse Nationale Onderzoeksraad in samenwerking met het Centrum voor GeoGenetics in Denemarken.

Afrikaans pigment

Wat als eerste opviel aan La Braña 1 waren zijn blauwe ogen en donkere huid. Volgens Lalueze-Fox had La Braña 1 de Afrikaanse versie van het gen in zich dat je pigment bepaalt. Dat leidde tot de donkere huid. Maar hoe donker, dat valt alsnog moeilijk te zeggen. Ook lijkt La Braña 1 genetisch gezien voor de rest het meest op de Noorderlingen, zoals de Zweden en de Finnen.

Uit het onderzoek is verder naar voren gekomen dat La Braña 1 gemeenschappelijke voorouders heeft met de kolonisten uit de steentijd in het Siberische Mal’ta (niet te verwarren met het eiland in de Middellandse Zee). De genomen die daar zijn gevonden, zijn een paar maanden geleden hersteld, waardoor het makkelijk is om La Braña 1 ermee te vergelijken. Volgens Lalueza-Fox bevestigen deze gegevens de genetische continuïteit in Eurazië.Jager-verzamelaar

Het herstel van La Braña 2

La Braña 1 is vernoemd naar zijn vindplaats La Braña-Arintero, een grot die in 2006 werd ontdekt in het Spaanse Valdelugueros, León. De omstandigheden in de grot, gelegen in een koud bergachtig gebied met een constante temperatuur en 1500 meter onder de zeespiegel, hebben bijgedragen aan het uitzonderlijke behoud van het DNA van twee individuen daar zijn gevonden: La Braña 1 en 2.

Het genoom van La Braña 2 is wat moeilijker te herstellen, maar het plan is wel dat dit genoom ook wordt uitgeplozen om meer informatie te krijgen over de Europese jager-verzamelaar.

Bron: Current Biology

Beeld: Pelopanton/CSICPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar