Even lachen en de pijn is weg

KIJK-redactie

20 September 2011 09:00

Lachende man

Van lachen gaan we ons goed voelen; dat weten we allemaal. Maar hoe kan dit? Onderzoekers hebben ontdekt dat het stofje endorfine in onze hersenen daarvoor zorgt.

Wetenschappers van Oxford University wilden weten wat de rol van lachen is in onze samenleving en wat het doet met ons lichaam. Daarom hebben ze meer dan tien jaar onderzoek gedaan om erachter te komen dat we tijdens het lachen endorfine aanmaken. Endorfine is een stof die ons blij maakt en pijn verzacht. Ze baseerden hun onderzoek, gepubliceerd in Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, daarom op pijntesten. De uitkomst was dat een kwartier komedie kijken je pijngrens met 10 procent verhoogt.

Endorfine wordt normaal aangemaakt als je lichaam vermoeid raakt. Denk bijvoorbeeld aan sporten, pijn, pittig eten en seks. Onderzoeker Robin Dunbar denkt dat door te lachen endorfine wordt aangemaakt doordat je buikspieren door het vele uitademen vermoeid raken. Als je alleen een beetje grinnikt of glimlacht, komt het pijnverzachtende stofje dus niet vrij; Je moet wel echt in lachen uitbarsten. Daarnaast heb je meer kans op endorfine wanneer je met een groep bent, omdat dan de kans dat je het uitschatert dertig keer groter is dan wanneer je alleen bent.

Bij het onderzoek werden eerst de pijngrenzen van de deelnemers bepaald. Daarna keek een groep naar grappige filmpjes als Mr. Bean en Friends, en een andere groep naar serieuze documentaires. Ook ging er een groep naar een komische liveshow. Dit deden de onderzoekers om er achter te komen of de echte wereld ook effect had op het aanmaken van endorfine.

Uiteindelijk werd weer de pijngrens gecontroleerd. Dit deden de onderzoekers door de arm van een deelnemer in te wikkelen in een bevroren hoes of een band waarmee de bloeddruk wordt gemeten. De deelnemers werden getest totdat ze het echt niet meer aankonden. Tijdens de liveshow moesten deelnemers hurken tegen een muur totdat ze omvielen. Tja, proefpersoon zijn bij een onderzoek naar lachen is blijkbaar niet echt een lolletje.

Bronnen: Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, AFP via Medical Xpress


Meer Nieuws