Exoskelet helpt soldaten overeind te blijven

KIJK-redactie

02 October 2010 13:00

Een nieuw prototype exoskelet heeft de helft van de energie nodig voor een enorme vooruitgang in prestaties.

Raytheon, een bedrijf dat producten ontwikkelt voor defensie, heeft een nieuw model gemaakt van hun exoskelet. Dit robotpak, XOS 2, is lichter, sterker en sneller dan zijn voorganger, maar verbruikt maar 50 procent van de energie die de XOS 1 nodig had. Daarnaast is het ontwerp beter bestand tegen weersinvloeden.

Militairen moeten vaak zware lasten tillen, wat kan leiden tot rugklachten of blessures. Met een exoskelet worden de soldaten minder belast bij hun logistieke taken en kunnen ze deze sneller uitvoeren. Iemand kan zo in zijn eentje het werk uitvoeren waar normaal twee of drie personen voor nodig zijn.

Voorlopig wordt het exoskelet nog gevoed vanuit een externe bron. De veiligheid en ontwikkeling van accu’s is nog niet groot genoeg om deze te integreren in het pak. Raytheon verwacht dat de XOS in 2015, wanneer de eerste exoskeletten beschikbaar zijn voor het leger, waarschijnlijk nog steeds een externe voeding heeft. Drie tot vijf jaar later zullen ze een draadloos model op de markt brengen.

Bronnen: Raytheon via Discovery

Beeld: Raytheon


Meer Nieuws