3 hinderlijke exoten

KIJK-redactie

10 March 2018 12:59

exoten

Planten en dieren uit een ver land hierheen brengen, kan voor problemen zorgen. De volgende drie soorten maken dit jaar dan ook kans op een plekje op de Unielijst, een lijst van de EU met hinderlijke exoten.

1) Zonnebaars

Deze Noord-Amerikaanse vis is dankzij zijn fraaie verschijning populair als vijvervis. De yank eet muggenlarven, dus met zo’n beauty in je vijver gaan muggenplagen aan jouw slaapkamerraam voorbij. Maar eenmaal in het wild verspreidt de zonnebaars zich snel. Hij blijkt ook larven van bijvoorbeeld kikkers en libellen te eten, waardoor die inheemse dieren worden bedreigd.

2) Watersla

De vijverplant watersla is een woekeraar die razendsnel grote stukken water bedekt, waardoor inheemse waterplanten geen kans meer hebben. Het spul kan zelfs hele watergangen verstoppen. Gelukkig zijn de Nederlandse winters te koud voor deze exoot, zodat er alleen sprake is van de jaarlijks terugkerende zomerse overlast.

3) Amerikaanse nerts

Zijn mooie vacht bracht dit dier naar Europa en tot op heden is de Amerikaanse nerts nog steeds gewild, voor de bontindustrie. Ontsnapte nertsen geven overlast, zo bedreigen ze in Scandinavië onder andere de Europese nerts en de bunzing. Toch zijn er mensen die zich verzetten tegen opname van de Amerikaanse nerts op de Unielijst. Ze vrezen dat de fokkerijen dan moeten sluiten.

Dit is een kader uit het artikel ‘Exit exoten’ te vinden in KIJK 4/2018. Deze editie ligt in de winkel vanaf 22 maart tot en met 18 april.

Tekst: Jeanine Bronsema

Beeld: iStock

Meer informatie:

KIJK 3/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Artikelen