F-22-onderdeel uit de printer gerold

Laurien Onderwater

2019-01-23 15:59:50

Het tijdperk van 3D-geprinte onderdelen in straaljagers installeren, lijkt te zijn aangebroken.

De U.S. Air Force heeft een titanium onderdeel voor de F-22 Raptor geprint. Het Pentagon hoopt hiermee een nieuw tijdperk te hebben ingeluid. 3D-printers kunnen namelijk sterkere onderdelen voor verouderde vliegtuigen in rap tempo produceren. En dat scheelt tijd én geld.

Lees ook: F-22 wordt gemoderniseerd

Geen corrosie

Het geprinte onderdeel is een beugel die in een paneel in de cockpit is geïnstalleerd. Dit klinkt natuurlijk machtig interessant, maar het is eigenlijk maar een lullig dingetje (zoals onderstaande foto laat zien). Dat neemt niet weg dat de techniek – het 3D-printen van vliegtuigonderdelen, that is – veelbelovend is voor de toekomst.

Het grote voordeel van dit geprinte onderdeel is dat het van titanium wordt gemaakt, terwijl dit soort stukken normaal gesproken uit aluminium bestaat. En zoals je wellicht weet, is aluminium gevoelig voor corrosie, waardoor monteurs de onderdelen na verloop van tijd moeten vervangen. Titanium corrodeert niet.

Het 3D-geprinte titanium blokje. © R. Nial Bradshaw

De USAF houdt het geprinte onderdeel tijdens het gebruik goed in de gaten en inspecteert het wanneer de Raptor terugkeert naar de Hill Air Force Base voor onderhoud. Wanneer het beugeltje dan nog steeds in prima staat is, zullen vergelijkbare 3D-geprinte stukken in alle F-22’s worden geïnstalleerd.

Bovendien staan er nog vijf andere onderdelen op de planning die uit de 3D-printer moeten rollen, zo meldt Popular Mechanics.

Bronnen: Popular Mechanics, Air Force Technology

Beeld: R. Nial Bradshaw

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

KIJK editie 11 - 2021
Nieuwste editie

Met onder andere: Worden robots ooit autonoom? - Bijdehante beestjes - Tech-toys