F-35-project zet stappen

André Kesseler

30-10-2019 15:59:47

JSF-project

Lockheed Martin heeft de wind eindelijk een keertje mee en lijkt het JSF-project op de rails te hebben.

Een van de manieren om te meten of vliegtuigbouwer Lockheed Martin het F-35-project op koers houdt, zijn de readiness rates; dus het percentage vliegtuigen dat operationeel inzetbaar is. Door de ellenlange lijst met problemen lag dat lange tijd op 55 procent, maar volgens het Pentagon is nu 73 procent van alle toestellen gevechtsklaar. Dat is overigens nog steeds onder de eis van 80 procent die de voormalig minister van defensie Jim Mattis aan de vliegtuigbouwer stelde, maar toch…

Onderdelendroogte

Het project werd vooral geplaagd door een gebrek aan onderdelen, waardoor het gemiddeld zes maanden (188 dagen) duurde voordat een toestel kon worden gerepareerd. En dat terwijl dat 60 tot maximaal 90 dagen zou moeten zijn.

Hobbels

Een ander struikelblok was een speciale coating die ertoe bijdraagt dat het toestel onzichtbaar is voor radar. Door productiefouten liet die laminaatlaag los, en ook dat hield een fors deel van de vliegtuigen aan de grond. Verder waren er onder meer problemen met de brandstofleidingen en de lenzen voor de lampjes op de vliegtuigvleugel. Maar ook die hobbels lijken nu genomen te zijn.

Een ander juichmomentje in het geplaagde project is dat er overeenstemming is over de aankoop van nog eens 478 F-35’s. De deal voor 34 miljard dollar (30 miljard euro) is de grootste aankoop in de Amerikaanse geschiedenis. En dat terwijl de gemiddelde prijs per F-35A, de versie die ook Nederland wil kopen, zakte naar 78 miljoen dollar (70 miljoen euro). Hieronder een overzicht van de stand van zaken op dit moment.

Overigens landt de eerste Nederlandse F-35 morgen op de vliegbasis Leeuwarden en wordt daarna ook echt in gebruik genomen. Volg de beelden van de landing live op onze website.

Bron: Breaking Defense

Beeld: Lockheed Martin

In KIJK 11-2019 lees je alles over de F-35: een interview met kolonel Johan van Deventer, de hightech-snufjes, de ontwikkeling van het toestel en de politiek die daarbij een belangrijke rol speelde. Bestel hem hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws