F-35 schiet voor het eerst

André Kesseler

05-11-2015 13:00:54

Natuurlijk is het forse machinegeweer aan boord van de F-35 op de grond al wel… euh grondig  getest. Maar de F-35 schoot nu voor het eerst tijdens de vlucht.

Het JSF-project bevindt zich nog steeds in de langdurige fase waarin wordt gekeken of de F-35 Lightning II doet wat hij volgens de wensen van de (internationale) klanten moet doen. En daar hoort uiteraard ook een test bij van de Gun Airborne Unit (GAU)-22A, een 25-mm Gatling gun in de linkervleugel van het toestel.

Het wapen, met een totaalgewicht van 104,3 kilo, zit verborgen achter een luikje dat pas open gaat als de vlieger de trekker overhaalt. Dit om ervoor te zorgen dat het toestel zo min mogelijk radargolven weerkaatst en dus zoveel mogelijk stealth blijft. Overigens behoort de GAU-22/A bij alle drie de varianten van de F-35 en is bedoeld om troepen op de grond vuursteun te kunnen geven en om allerlei andere doelen van dichtbij te kunnen bestoken.

142008672621

De mitrailleur heeft een (theoretische) vuursnelheid van 3300 projectielen per minuut, maar de F-35A (de ‘normale’ F-35 die Nederland koopt) en B (de short take of vertical landing-variant) hebben maar 182 patronen aan boord en de C-versie (die voor de vliegdekschepen) 220. Ter vergelijking: een A-10 Warthog, gespecialiseerd in het aanvallen van gronddoelen, kan met zijn 30 mm-GAU 8/A zo’n 3900 schoten per minuut lossen, en heeft er maar liefst 1174 bij zich.

Dus als de F-35-vlieger de trekker ingedrukt houdt, is het magazijn binnen ongeveer 4 seconden leeg. Tijdens deze proef gooide de testpiloot er drie korte bursts van bij elkaar dertig schoten uit en twee van elk zestig projectielen. En dat zag er zo uit.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Jammer genoeg heeft Lockheed Martin niet even een strategisch microfoontje geplaatst, zodat we kunnen horen hoe het ding klonk. Het zal ongeveer zoiets zijn geweest als: FFFFRRRRRRTTTTT!!!!!

Bronnen: Lockheed MartinJanes

Beeld: Lockheed Martin, General DynamicsPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes