F-35 vliegt voor het eerst niet-stealth

André Kesseler

21-02-2012 16:00:46

De F-35 heeft een testvlucht gemaakt in een configuratie waarin je hem niet vaak zult zien. Door raketten aan de vleugels te hangen, wordt het toestel namelijk een stuk minder sneaky.

Lockheed Martin verkoopt de F-35 Lightning II (JSF in de volksmond) als een vijfde-generatie-vliegtuig. Een multi role gevechtsvliegtuig dat ongezien een vijandelijk luchtruim kan binnendringen om daar luchtafweersystemen en andere doelen uit te schakelen. Om te voorkomen dat radarsignalen worden weerkaatst, zijn alle wapens, in tegenstelling tot die van toestellen uit de vier generatie, keurig in de romp van het vliegtuig opgeborgen. En dat maakt hem stealth. Maar als alle radarsystemen eenmaal zijn uitgeschakeld, is stealth geen prioriteit en is het belangrijker dat de F-35 meer wapens mee kan nemen. Om die laatste configuratie uit te proberen, werd vorige week de eerste external weapons test mission gevlogen met het toestel.

De eerste testvlucht van de F-35A (het model dat Nederland mogelijk ook aanschaft) werd gemaakt met twee AIM-9X luchtdoelraketten aan de vleugeluiteinden (foto hierboven). En later werden testvluchten uitgevoerd met GBU-31 JDAM-bommen en AIM-120 AMRAAM luchtdoelraketten.

Bronnen: Aviation WeekLockheed Martin

Beeld: Lockheed MartinPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws