F-35 voor het eerst echt in actie

André Kesseler

03-05-2019 08:59:17

F-35 Lightning II

A U.S. Air Force F-35A Lightning II prepares to connect with a KC-10 Extender during an aerial refueling mission above an undisclosed location, April 30, 2019. The mission marked the F-35A's first air interdiction during its inaugural deployment to the U.S. Air Forces Central Command's area of responsibility. (U.S. Air Force photo by Staff Sgt. Chris Drzazgowski)

Toegegeven, het was niet de meest spectaculaire missie, maar de Lightning II is voor het eerst echt ingezet.

Het was een beetje een gevalletje: met een kanon op een mug schieten. De F-35A, die voor het eerst officieel in een oorlogsgebied werd ingezet, gooide namelijk een gps-geleide bom op een IS-doelwit in het noordoosten van Irak. Volgens het Amerikaanse US Air Forces Central Command ging het om een “ingegraven tunnelnetwerk en een wapenopslagplaats” in het Hamrin-gebergte.

Lees ook:

JDAM

De F-35 bestookte het doel met Joint Direct Attack Munition (JDAM’s), normale ‘domme’ bommen die een upgrade hebben gekregen in de vorm van een op gps gebaseerd geleidingssysteem en een bestuurbare staartvin. Doordat ze zichzelf daarmee tijdens de val bij kunnen sturen, zijn JDAM’s tot op een meter of drie nauwkeurig.

Kritiek

Op zich fijn voor de Amerikanen dat de F-35 zijn ‘vuurdoop’ heeft gehad, maar de inzet levert (uiteraard) ook de nodige kritiek op. Islamitische Staat is zo goed als verslagen en heeft geen afweergeschut meer waarmee ze luchtdoelen kunnen bedreigen. Dat maakt de inzet van een 100 miljoen kostend stealthvliegtuig een tikkeltje overdreven. De bommen hadden volgens de critici bij wijze van spreken ook kunnen worden afgeworpen door een veel, veel goedkopere Super Tucano A-29, die ooit door de USAF werd getest. Zo’n Super Tucano turboprop heb je namelijk al voor een heel schappelijke 14 miljoen dollar.

Maar goed. Er kom vast een moment dat de F-35 zijn waarde echt moet bewijzen.

Bronnen: US Central CommandPopular Mechanics

Beeld: USAF

KIJK 5/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws