Feromoon maakt inktvismannetje extreem agressief

Marysa van den Berg

11 February 2011 12:00

Een enkele aanraking met een chemisch stofje aan de buitenkant van de eieren van een inktvisvrouwtje maakt het eerst zo kalme mannetje extreem gewelddadig.

Dat hebben Roger Hanlon van de Marine Biological Laboratory in Massachusetts en collega’s ontdekt. Bijzonder, want de algemene gedachte was dat agressief gedrag een complex samenspel van diverse hormonale, psychologische en fysieke impulsen was. “Hier hebben we een sterk en direct signaal gevonden van een enkel eiwitmolecuul”, vertelt Hanlon.

Het onderzoek, gepubliceerd in Current Biology, laat zien dat pijlinkvis-mannetjes na contact met het eiwit loligo ß-microseminoprotein, geproduceerd in de geslachtorganen van de vrouwtjes, in een heftige strijd verwikkeld raken met andere mannetjes. Daarbij blijkt ook dat het mannetje dat het eerst bij de pasgelegde eitjes was, sneller agressiever wordt, wat hem een goede kans op de overwinning geeft in de strijd om de vrouwtjes.

Opmerkelijk is verder dat een ver familielid van het inkvis-agressie-feromoon kan worden aangetroffen in de geslachtsklieren van gewervelde dieren. Ook in de mens is het in aanzienlijke hoeveelheden terug te vinden. Hanlon hoopt nu dat anderen de mogelijk vergelijkbare functie van deze eiwitten gaan onderzoeken.

Bronnen: EurekAlert!, Current Biology

Beeld: Hans Hillewaert/CC BY-SA 3.0


Meer Nieuws