Filmpje: bekijk hoe een militair vliegtuig bijna verticaal opstijgt

Laurien Onderwater

31-07-2017 16:00:25

verticaal opstijgen

Je zou het niet verwachten, maar dit grote – en enigszins lompe – vliegtuig van Airbus weet bijna verticaal de lucht in de te vliegen.

“Ladies and gentlemen, fasten your seatbelts please!” Op zich niet een heel ongewone uitspraak wanneer je in het vliegtuig zit. Maar wel heel belangrijk voor degene aan boord van deze Airbus A400M Atlas. Want dit militaire vliegtuig steeg niet rustig op zoals de meeste dat doen, maar besloot bijna recht omhoog te vliegen. En dan doe je er verstandig aan om je veiligheidsgordel goed aan te trekken.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

RIAT 2017

De Airbus A400M is een militair transportvliegtuig dat in 2008 voor het eerst uit zijn hangar rolde. Het vliegtuig kan zowel op een verharde als een onverharde startbaan landen en opstijgen en heeft als hoofddoel het vervoeren van troepen, vracht of uitrusting van een krijgsmacht.

Dit trucje werd overigens getoond op de jaarlijkse Royal International Air Tattoo-luchtshow (RIAT) in Engeland. Naast de A400M Atlas waren onder andere ook de stealth B-2 Spirit bommenwerper, F-15 straaljagers en het spionagevliegtuig Lockheed U-2 te bewonderen.

Bron: Popular Mechanics

Lees ook:

KIJK 8/2017Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes