4 hoogtepunten van de Paris Air Show

Laurien Onderwater

23-06-2017 13:00:57

De vliegende 'fiets' van Neva Aerospace. © Neva Aerospace

De tweejaarlijkse Parijse luchtshow kent heel wat hoogtepunten. KIJK zette er vier op een rij.

Afgelopen maandag is de tweejaarlijkse luchtshow in Parijs op luchthaven Le Bourget van start gegaan. Tijdens dit grote evenement tonen verschillende luchtvaartbedrijven de nieuwste modellen vliegtuigen, zowel militaire als passagiersvliegtuigen. Ook worden belangrijke vliegtuigverkoopcontracten tijdens de show aangeboden door fabrikanten. De Paris Air Show kent natuurlijk heel veel hoogtepunten. KIJK bespreekt er vier.

1. De troef van Boeing: 737 MAX 10

Boeing begon de luchtvaartshow maandag gelijk goed. Het bedrijf lanceerde de grootste 737 ooit: de MAX 10. Het toestel zal 230 passagiers kunnen vervoeren en heeft een lengte van bijna 44 meter. De Boeing 737 MAX 10 is het antwoord op de succesvolle A321neo van Airbus. De lancering van Boeings nieuwste 737 was een slimme zet, want het bedrijf haalde er behoorlijk wat bestellingen mee binnen.

De Boeing 737 MAX 10. © Boeing

2. Boeing haalt de meeste orders binnen

Het grote nieuws van deze week: Boeing ‘verslaat’ Airbus als het aankomt op de hoeveelheid orders die het luchtvaartbedrijf heeft binnengehaald. Zo ontving Airbus maar liefst 346 bestellingen en opties voor passagiersvliegtuigen ter waarde van een ‘schamele’ 40 miljard dollar. Maar Boeing ging daar nog even flink overheen met 571 orders en opties, waarvan er 361 bestellingen voor de 737 MAX 10 waren. De orders waren samen goed voor… 74,8 miljard dollar.

De Airbus A321neo. © Airbus

3. De AirQuadOne: een vliegende fiets

Tijdens de Paris Air Show kwamen heus niet alleen vliegtuigen voorbij; alles wat vliegt is welkom! Zo kwam het bedrijf Neva Aerospace met zijn AirQuadOne: een ‘vliegende fiets’. Het vliegvoertuig zit nog in de conceptfase, maar de plannen die het bedrijf heeft zijn ambitieus. Zo moet de elektrische fiets een hoogte van maximaal 914 meter kunnen bereiken en een topsnelheid van 80 kilometer per uur. Daarnaast wil het bedrijf zowel een bemande als een onbemande versie van de AirQuadOne op de markt brengen.

De AirQuadOne. © Neva Aerospace

4. Luchtacrobatiek van de F-35 Lightning II

Last but certainly not least: dit knappe staaltje luchtacrobatiek van de F-35. Het was niet de eerste keer dat de F-35 Lightning II van Lockheed Martin op een luchtshow verscheen, maar dat maakte de pret niet minder onder de toeschouwers. De straaljager haalde weer flinke wat capriolen uit en dat zorgde voor heel wat ontzag. Alleen al door naar het filmpje te kijken, keert je maag om.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: New Atlas, LuchtvaartnieuwsTraveller

Beeld: ANP

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar