Filmpje: robots maken plezier

Naomi Vreeburg

12-11-2019 08:59:09

cheetah

Geen vrolijke hondjes van vlees en bloed, maar exemplaren van metaal en schroeven spelen hier tussen de herfstbladeren.

De Mini Cheetah robots van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) komen zelden buiten. Ze hoeven per slot van rekening geen grote – en ook geen kleine – boodschap te doen, en komen niet aan door te weinig lichaamsbeweging. Toch hebben de onderzoekers de mechanische dieren onlangs uit het laboratorium gehaald om in de tuin te spelen.

Salto achterover

Het MIT onthulde eerder dit jaar de kleinere versie van de Cheetah 3. De Mini Cheetah weegt slechts 9 kilogram, in tegenstelling tot zijn ruim 30 kilogram zware broer, en is in staat verschillende manoeuvres uit te voeren. Denk aan tollen op een plek, zijn balans houden wanneer je hem een duwtje geeft en weer overeind komen nadat je hem hard omver hebt geschopt.

In onderstaand filmpje zie je een aantal van die manoeuvres terugkomen. Negen Mini Cheetahs rennen over het gras, al dan niet in formatie, spelen een potje robotvoetbal, gooien elkaar omver en maken samen een salto achterover vanuit stilstand. Wij doen het ze niet na:

Bronnen: Engadget, New Atlas

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJKPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes