Filmpje: vulkaan geeft spectaculaire show weg

kijkmagazine

2018-11-02 12:59:49

Bij een uitbarsting van vulkaan Krakatau in Indonesië, was niet alleen rook en vuur, maar ook bliksem te zien.

Met de plotse, felle flitsen kan bliksem op zich al een behoorlijk indrukwekkend schouwspel zijn. Combineer dat met een actieve vulkaan et voilà, je hebt een spectaculaire show te pakken. Dit is ook wat er afgelopen week in Indonesië gebeurde. De actieve vulkaan Krakatau, op een eiland in de Straat van Soenda, tussen Sumatra en Java, liet zich even van zijn ‘slechte’ kant zien – dat leverde indrukwekkende beelden op.

Lees ook: Opmerkelijke vondsten bij Japanse supervulkaan

Zoon van Krakatau

Het bijzondere schouwspel vond plaats op het eiland Anak Krakatau, Indonesisch voor ‘zoon van Krakatau’. In de video, gefilmd vanaf het vlakbij gelegen eiland Rakata, is te zien hoe gigantische stofwolken en gloeiendheet vulkanisch materiaal uit de krater gespuwd worden.

Volgens satellietgegevens bereikten de rokerige aspluimen hoogtes van 914 tot wel 2130 meter. Maar misschien nóg  indrukwekkender was de bliksem die uit Krakatau leek te knallen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘Vulkaanbliksem’

As, rook en vuur – oké – maar waar komt die bliksem vandaan? Een theorie is dat de ongeladen asdeeltjes die bij zo’n uitbarsting naar buiten geschoten worden, in contact komen met geladen deeltjes. Hierdoor kunnen elektronen tussen beide gaan ‘lopen’ en ontstaat er een elektrische lading die zich kan uiten als bliksem.

Dit soort ‘kleine’ uitbarstingen komen wel vaker voor, hoewel het zich meestal beperkt tot as en rook. En ja, ‘klein’, want Krakatau heeft veel meer erupties op zijn naam staan. Velen zullen de vulkaan kennen van de hevige uitbarsting in 1883, waarbij 36.000 mensen om het leven kwamen. De explosie zou ongeveer vier keer zo zwaar zijn geweest als die van waterstofbom Tsar Bomba – de krachtigste, door mensen veroorzaakte explosie ooit.

Stofsluier

Ook interessant is dat volgens een aantal oude geschriften, een uitbarsting van de vulkaan in 535 niet alleen Sumatra en Java in twee losse eilanden ‘brak’, maar ook wereldwijd het weer beïnvloedde. Een atmosferische stofsluier, mogelijk door een vulkaanuitbarsting, zou voor een ernstige, wijdverspreide afkoeling hebben gezorgd. Die daling in temperatuur strookte niet met het seizoen, en resulteerde onder andere in misoogsten en hongersnoden.

Bronnen: Richard Roscoe/YouTube, IFLScience

Beeld: Photovolcanica/Youtube

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

Nieuwste editie

Met onder andere: Militair maatwerk - Bibberend of zwetend naar de top - De kracht van de kudde