Filmpje: een ritje in ESA’s kotskomeet

Naomi Vreeburg

11-02-2015 13:00:59

Hoe voelt het om 31 keer 22 seconden gewichtloos te zijn? KIJK-hoofdredacteur Inge Fraters vroeg het op de twaalfde editie van KIJK Live! aan wetenschapsjournalist Roel van der Heijden die mee mocht zweven met een paraboolvlucht van de ESA.

Voor het eerst werd tijdens de vorige editie van KIJK Live! een interview op het podium gehouden, en wel met wetenschapsjournalist Roel van der Heijden. Hij ging mee op een paraboolvlucht van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA; in KIJK 2/2015 schreef hij hier een artikel over. KIJK-hoofdredacteur Inge Fraters vroeg hem het hemd van het lijf over het gevoel dat hij had in de zogenoemde kotskomeet; waarom hij eigenlijk mee mocht op zo’n paraboolvlucht; en wat het doel ervan is.

Bekijk het filmpje van dit interview hieronder, gemaakt door MaMedia!

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

In het filmpje vraagt Fraters onder meer waarom Van der Heijden eigenlijk mee mocht met deze bijzondere vlucht. “Er zijn drie manieren om mee te kunnen”, antwoordt Van der Heijden. “Of je bent wetenschapper – daar zit het toestel vol mee – of je bent journalist. Elke vlucht van de ESA mag er een journalist mee en ik was dus de gekozene voor die vlucht. Ik heb me doodsimpel aangemeld bij de ESA en gevraagd of ik mee mocht en na een jaar hoorde ik van hen. En er is nog een derde manier en dat is betalen.”

“Hoe was de paraboolvlucht? Was het raar, eng, naar, leuk?” vroeg Fraters ook. “Alle drie”, aldus Van der Heijden. “Het was natuurlijk spannend in het begin. Je bent een beetje verdoofd door de reistabletjes die je krijgt ingespoten. Op een gegeven moment ga je je eerste parabool in en zet het vliegtuig de motoren uit en dan merk je dat je van de grond af komt. En dat moment voelt een beetje alsof je wordt gejonast of in de Efteling in dat heen-en-weer-schip zit. Je evenwichtsorgaan weet daar niet zo goed mee om te gaan, maar na een paar seconden raakt het eraan gewend en begin je met zweven.”

Waar en wanneer de volgende editie van KIJK Live! precies is, laten we nog weten. Houd hiervoor deze site goed in de gaten.

Foto: Erik de KleinPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis