Filmpje: fregat heeft het op zichzelf gemunt 

Naomi Vreeburg

30-06-2018 10:00:44

fregat

Op 21 juni explodeerde een luchtverdedigingsraket aan boord van de FGS Sachsen. Eentje die het Duitse fregat zelf afvuurde. En daar zijn nu beelden van.

Duitsland heeft een zware week. Afgelopen woensdag werd de titelverdediger uitgeschakeld op het WK voetbal én dook er een filmpje op van een ietwat knullig ongeluk op het Duitse fregat FGS Sachsen. Op deze beelden is te zien dat er een explosie aan boord van het luchtverdedigingsfregat plaatsvindt die werd veroorzaakt door een eigen projectiel.

Lees ook: Russische robottank faalt

Enorme vlam

Dit incident gebeurde een stuk van de Noorse kust af waar de Duitsers bezig waren met militaire oefeningen. De FGS Sachsen poogde op 21 juni een Standard missile af te vuren, maar op de een of andere manier bleef de SM-2 steken in het lanceersysteem, waar de luchtverdedigingsraket explodeerde. De enorme vlam die ontstond, is goed te zien op het filmpje:

Hoewel het vuur binnen een paar seconden uit was, is het lanceersysteem er niet al te best aan toe. Ook raakten twee bemanningsleden lichtgewond, maar het had slechter af kunnen lopen. De fregatten in de Sachsen-klasse bestaan uit maar liefst 32 Mark 41 verticale lanceersystemen die zijn ingebouwd in de boeg van het schip. Het vuur had zich kunnen verspreiden naar projectielen in deze aanliggende launchers. Dit gebeurde gelukkig niet.

Nederlaag

De Duitse marine gaat nu onderzoeken hoe het mogelijk is dat de SM-2 bleef hangen in het lanceersysteem. Ondertussen wordt de schade aan de FGS Sachsen hersteld. En we hebben zo’n idee dat het schip al lang en breed is gerepareerd voordat de Duitse voetbalfans over de WK-nederlaag heen zijn.

Bronnen: Popular Mechanics, Naval Today

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar