Filmpje: gekidnapte asteroïde onderzocht

kijkmagazine

26-08-2013 16:00:17

Asteroid Initiative

De NASA is nog steeds van plan een asteroïde te vangen en met astronauten te onderzoeken. Een nieuw filmpje brengt die missie in beeld.

We schreven er al eerder over: het voornemen van de NASA om met een onbemand ruimteschip een kleine near-Earth asteroïd in een soort zak te verpakken en in een baan rond de maan te brengen. Vervolgens zou een bemande missie naar de asteroïde afreizen. Deze animatie toont – begeleid door muziek die niet zou misstaan in de nieuwe Batman-film – wat precies de bedoeling is als de asteroïde eenmaal in zijn nieuwe baan zit:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

In een notendop: astronauten worden gelanceerd in een Orion Multi-Purpose Crew Vehicle met het nieuwe Space Launch System. Vervolgens doen ze circa negen dagen over hun trip naar de asteroïde. Daar verbindt de Orion-capsule zich met het Robotic Capture Vehicle, dat de asteroïde heeft ‘ontvoerd’.

Vervolgens wordt de asteroïde zes dagen lang onderzocht, waarbij de astronauten ruimtewandelingen uitvoeren en monsters verzamelen. Daarna aanvaarden ze de terugreis, die zo’n tien dagen in beslag zal nemen.

Eerder vroeg de NASA aan de industrie, universiteiten en particulieren om ideeën aan te dragen. Dat leverde rond de vierhonderd reacties op, die nu worden bekeken. In de loop van 2014 wordt de missie, het Asteroid Initiative genaamd, in meer detail uitgewerkt.

Bron en beeld: NASAPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws