Filmpje: hersteld beeldmateriaal van atoombom

Naomi Vreeburg

14-03-2019 08:59:19

atoombom

De eerste atoombom van de VS creëerde een gigantische vuurbal en een paddenstoelwolk die steeg tot een hoogte van 12 kilometer. Indrukwekkend. Net als de herstelde beelden ervan.

Bijna 74 jaar geleden kondigde een verblindende lichtflits in de woestijn van New Mexico een nieuw tijdperk aan. Onder de codenaam Trinity werd hier op 16 juli 1945 de eerste atoombom van de Verenigde Staten tot ontploffing gebracht. Deze succesvolle test, onderdeel van het Manhattan Project, leidde ertoe dat Hiroshima en Nagasaki drie weken later bommen op hun dak kregen.

YouTube-kanaal atomcentral toont al een aantal jaren beeldmateriaal over nucleaire wapens. Dit heeft aardig wat voeten in de aarde: vaak moeten de beheerders van het kanaal veel vuil en krassen verwijderen om het beeldmateriaal te herstellen. Zo ook bij onderstaand gerestaureerd filmpje over de test in de woestijn van Mexico dat onlangs op het YouTube-kanaal verscheen.

En toegegeven, we schrokken wel even bij 0:30:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: YouTube, Popular Mechanics

Nu in de winkel: KIJK Hoogvliegers! Een special boordevol spannende verhalen uit de luchtvaart. Bestel hem hier voor maar €6,99.Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes