Filmpje: het Human Brain Project

KIJK-redactie

02-07-2014 11:00:57

Hoe kan een menselijk brein in een supercomputer worden gebouwd? Onderzoekers krijgen maar liefst één miljard euro om dit uit te zoeken. Huib Mansvelder vertelde meer over dit onderzoek op ons evenement KIJK Live! Bekijk het filmpje van zijn presentatie hier.

In KIJK 7/2014 schreven wij er al over: het Human Brain Project. Op de vorige editie van KIJK Live! sprak Huib Mansvelder, hoogleraar van de Vrije Universiteit van Amsterdam, over dit project, dat als doel heeft het menselijk brein na te bootsen en in een supercomputer te bouwen.

“Er is een wildgroei aan informatie over de hersenen, maar er is heel weinig dieper begrip”, vertelt Mansvelder. “Met het Human Brain Project willen we een omgeving creëren waarin al deze informatie kan worden samengebracht. Dat kan leiden tot een groter begrip en uiteindelijk tot een computermodel van het menselijk brein.”

Wanneer we meer inzicht hebben in de processen in het brein, kunnen we deze informatie ook toepassen in nieuwe technologie. “De hersenen gebruiken eigenlijk ontzettend weinig energie voor een hoop verwerkingen die ze doen. Nog minder dan een gloeilamp”, vervolgt Mansvelder. “Als we beter begrijpen hoe de hersenen dat doen, kunnen we dat ook gebruiken om nieuwe computertechnologie te maken.”

Meer weten over het fascinerende Human Brain Project en welke bijdrage Huib Mansvelder en zijn collega’s hieraan leveren? Bekijk het filmpje hieronder, met dank aan Ma Media.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Deze editie van KIJK Live! was voorlopig de laatste. Wij houden namelijk even een zomerstop, maar komen uiteraard terug. Wanneer meer bekend is over de datum en locatie van de volgende KIJK Live!, laten we dit natuurlijk aan je weten. Houd hiervoor deze site goed in de gaten.

Foto: Erik de KleinPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar