Mysterieuze ‘onderwaterblob’ blijkt bundel inktviseieren

Karlijn Klei

12 October 2019 12:59

Eerlijk zijn; als jij de deinende bol tijdens een duiktrip tegen zou komen, wat zou je dan denken dat het was? Een dier, een plant, of heel iets anders?

Iets buitenaards heeft het, de mysterieus golvende bol die de bemanning van het onderzoeksschip REV Ocean in de donkere wateren van een fjord in Noorwegen tegenkwam. Maar dat is het (natuurlijk) niet. Het grote, spookachtige ding blijkt een bundel inktviseieren te zijn. Bekijk het filmpje!

Lees ook:

Geleibol

“Mysterie opgelost”, postte REV Ocean op Twitter. “[…] het is een eiermassa van een tienarmige #inktvis!”. De onderzoekers kwamen de geleiachtige bol afgelopen 5 oktober op 17 meter diepte tegen in de Ørstafjorden – een fjord in het zuiden van Noorwegen.

Dergelijke massa’s – soms wel meters breed – kunnen tientallen tot duizenden inktviseieren herbergen. Het is niet helemaal duidelijk hoe de weekdieren deze eiermassa’s leggen. Men vermoedt dat vrouwtjes kleinere pakketjes in het water achterlaten. Die zouden vervolgens in contact met water uitzetten.

Mysterie

Bij verschillende inktvissoorten kunnen de ‘eierblobs’ er heel anders uitzien. Zo hebben de eiermassa’s van de diamantruginktvis (Thysanoteuthis rhombus) veel weg van een slinky – dat spiraalvormige speelgoed dat je als kind van de trap liet ‘lopen’.

Van welke soort deze massa – met een diameter van 80 tot 100 centimeter – afkomstig was, is niet duidelijk. Ach ja, ongeacht van welke soort de eieren zijn, de deinende massa is een feest voor het oog.

 Bronnen: REV Ocean/Twitter, Science Alert

Beeld: Ronald Raasch/Youtube, REV Ocean/Twitter

KIJK 10/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!










Meer Nieuws