Filmpje: raketlancering vanuit de ruimte

kijkmagazine

2018-11-26 13:00:14

lancering

Bepakt en bezakt, vertrok de Progress MS-10 vorige week richting het ISS. Dat zag er ook vanuit de ruimte bijzonder indrukwekkend uit.

Stel je voor; je bent een van de mensen bent die aanwezig is bij de lancering van een ruimtevaartuig. Een bijzonder spektakel van licht en geluid is het, en dan maar hopen dat alles goed gaat. Dit filmpje, gemaakt vanuit het internationale ruimtestation ISS, laat zien dat zo’n lancering ook vanuit de ruimte werkelijk een prachtig gezicht is.

Lees ook: Twintig jaar ISS in tien foto’s

Voorraad

Op zo’n 400 kilometer boven het aardoppervlak heeft het ISS, en diens bemanning, af en toe het een en ander aan spullen nodig. Ruimtevaartuigen zoals de onbemande Progress MS-10 voorzien de astronauten daarvan.

Het Russische vaartuig zeulde afgelopen week een ruime 2500 kilo aan voorraad met zich mee; waaronder voedsel, zuurstof, brandstof en zo’n 440 liter water.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uitzicht

In het filmpje, gemaakt door ESA-astronaut Alexander Gerst vanuit het ISS, is te zien hoe de Progress MS-10 afgelopen week vanuit het Kosmodroom van Bajkonoer in Kazachstan opstijgt (0:07) en zich nabij de geelgouden atmosfeer een weg baant naar het ruimtestation.

Geen verkeerd uitzicht hebben de bemanningsleden van het ISS, want naast de lancering zijn ook de aardse lichtjes een feest voor het oog. Zelden was wachten op een ‘pakketje’ zo mooi.

Bronnen: ESA

Beeld: ESA/NASA

KIJK 12/2018 complotBen je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

KIJK editie 11 - 2021
Nieuwste editie

Met onder andere: Worden robots ooit autonoom? - Bijdehante beestjes - Tech-toys