Twintig jaar ISS in tien foto’s

Laurien Onderwater

20 November 2018 18:00

ISS twintig jaar

Op 20 november 1998 werd de eerste module van het internationaal ruimtestation ISS gelanceerd, precies twintig jaar geleden dus. Reden voor een feestje! Daarom tien foto’s uit het archief van de NASA.

De Russische draagraket Proton met aan boord de Zarya-module steeg op 20 november 1998 op vanaf het Kosmodroom van Bajkonoer. Dit was de eerste module van het nieuwe internationale ruimtestation.


Links de Zarya-module en rechts de Amerikaanse, verbindende Unity-module (ook wel Node 1 genoemd). De Unity-module was het eerste in de VS gebouwde component van het ISS. Beide modules zweven op de foto vlak boven de horizon van de aarde, kort nadat ze de laadruimte van spaceshuttle Endeavour hadden verlaten.


Smile! Een ruimte-selfie van astronaut Mike Hopkins. In 2013/2014 verbleef hij 166 dagen in het ISS. Met een Sojoez-FG-draagraket werd Hopkins naar het ruimtestation gebracht als onderdeel van ISS-expeditie 37 en 38.


De Sojoez TMA-14M-capsule in 2015 met ISS-bemanningsleden Barry Wilmore (VS), Alexander Samokutyaev en Elena Serova (Rusland) hangend aan een parachute. De capsule was bezig met zijn afdaling, en landde uiteindelijk ten zuidoosten van Dzhezkazgan.


Astronauten aan boord van het internationale ruimtestation legden op 3 oktober 2016 een aantal waanzinnige star trail-beelden vast.


Spaceshuttle Discovery vlak nadat hij was losgekoppeld van het ISS.


Deze foto – genomen op 26 juli 2017 door een lid van de Expeditie 52-bemanning – toont een van de 16 zonsopgangen die de ISS-astronauten elke dag zagen, terwijl ze in een baan om de aarde cirkelden.


Een foto van onze ‘eigen’ André Kuipers aan boord van het ISS mag natuurlijk niet ontbreken. Terwijl hij een druppel uit het rietje van zijn drankje drukte, werd er een foto genomen van het Expeditie 31-bemanningslied, resulterend in dit grappig kiekje.


Een foto van het ‘jarige’ ruimtestation zelf. Deze opname is gemaakt kort nadat ruimteveer Atlantis in 2006 werd losgemaakt van de buitenpost.

Bronnen: NASA, The Guardian

Beeld: NASA, Sergei Karpukhin

Nu in onze webshop: de KIJK-scheurkalender 2019! Deze staat vol intrigerende feiten, leuke quotes, en elke dag een ‘verjaardag’: van een bijzonder persoon of een opmerkelijke gebeurtenis. Bestel de scheurkalender hier.


Meer Foto's