Filmpje: razendsnelle robot vangt spullen

KIJK-redactie

13-05-2014 13:00:55

Een robotarm reageert zo snel dat hij de meest uiteenlopende objecten kan vangen. Hij heeft dit geleerd op een manier waarop wij mensen ook leren.

De arm van anderhalve meter bestaat uit drie gewrichten en een erg verfijnde hand met vier vingers. Hij kan binnen vijf honderdste van een seconde zowel een inschatting van een object maken, als de richting bepalen, als zijn arm uitstrekken om het object te vangen; erg knap voor een robot.

De onderzoekers hebben dit voor elkaar gekregen door de robot niet specifiek te programmeren – zoals normaal gesproken gebeurt bij robots – maar door hem te laten oefenen zoals wij mensen dat doen. Hierbij leerden ze de robot eerst inschattingen maken van verschillende objecten met hun snelheid. Dit deden ze door simpelweg spullen naar de robot toe te gooien. Daarna leerden ze de robot vangen door zijn arm vast te pakken en te grijpen naar de objecten. De robot imiteerde deze bewegingen en kon uiteindelijk zelfstandig van alles opvangen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De robot kan nuttig zijn voor in de ruimte; daar kan hij rondslingerend puin vangen en opruimen. Daarnaast zou hij volgens de makers ons mensen kunnen helpen. Als er spullen op ons dreigen te vallen of als we zelf omvallen, zou deze arm ons kunnen redden.

Bronnen: École Polytechnique Fédérale de Lausanne via ScienceDaily

Tekst: Tom GerritsPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis