Filmpje: robot lost Rubiks kubus in seconde op

Naomi Vreeburg

26-01-2016 09:00:36

Deze robot heeft een Rubiks kubus zo snel weten te ontrafelen dat hij het Guinness World Record kan krijgen.    

Heb jij de Rubiks kubus helemaal door en los je hem binnen een paar seconden op? Of gooi je hem na een aantal minuten gefrustreerd door de kamer? De 14-jarige Lucas Etter behoort tot de eerste groep. Het wereldrecord staat op naam van deze Amerikaan die de kubus wist op te lossen in 4,9 seconden. Maar deze robot kan het veel sneller: 1.019 seconden is zijn persoonlijke record.

En hiermee zou hij de vorige robotrecordhouder, die er 2,39 seconden over deed, verslaan. Maar de softwarebouwers Jay Flatland en Paul Rose die de robot in elkaar hebben geflanst, wachten nog op een officiële verificatie van Guinness World Records.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Maar hoe krijgt de bot het zo snel voor elkaar om de kubus te ontrafelen? Daartoe is hij uitgerust met zes stappenmotors, 3D-geprinte frames en vier webcams die allemaal zijn aangesloten op een computer. In deze computer is een algoritme gebouwd die de snelste oplossing berekent om de kubus op te lossen. De motors worden aangedreven door een Arduino, die de kubus zo snel draaien dat je eigenlijk een slow-motion-filmpje nodig hebt om te zien wat er precies gebeurd.

In het filmpje kun je zien dat de robot de puzzel steeds sneller weet op te lossen. Eerst in 1,196 seconden, daarna in 1,152, gevolgd door 1,047 en uiteindelijk in 1,019 seconden.

Bronnen: GizmodoPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Voor deze special hebben we de beste verhalen uit de eerste tien jaar van KIJK uit de archieven opgeduikeld om antwoord te kunnen geven op de vraag: Wat is er veranderd tussen vroeger en nu?