Filmpje: robot trotseert muren

Naomi Vreeburg

14-05-2019 10:59:48

bloedzuiger

Deze wetenschappers haalden inspiratie uit het lichaam van een bloedzuiger om een klimmende robot te ontwikkelen.

Let je op? Longitudinally Extensible Continuum-robot inspired by Hirudinea is de naam van het nieuwste speeltje van ingenieur Ayato Kanada en zijn collega’s. De naam wordt heul toevallig afgekort als LEeCH (het Engelse woord voor bloedzuiger). En de wetenschappers lieten zich ook nog eens inspireren door een bloedzuiger. What are the odds?!

Klimbot

Het speeltje behelst een robot die een verticale wand weet te trotseren. Zijn lichaam bestaat uit drie ‘doucheslangen’ en twee zuignappen. Hiermee is LEeCH in staat om te buigen en te strekken, en kan hij zich ook naar links en rechts bewegen. En dat ziet er dan zo uit:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Dat de bot niet alleen omhoog kan kruipen, is belangrijk. Tijdens werkzaamheden – denk aan het inspecteren van een gebouw of reddingsacties op rampenplekken – moet een robot natuurlijk ook langs obstakels rechts of links van hem kunnen manoeuvreren. LEeCH kan het, zo schrijven Kanada en zijn team in Soft Robotics.

Bloedzuiger

Ook bloedzuigers hebben daar geen moeite mee. Exemplaren die op het land leven, en meestal worden gevonden in bossen of in de bergen, hebben net als de robot twee zuignappen en lichamen die ze uit kunnen strekken. Verder zijn bloedzuigers zo licht en zacht dat ze geen schade oplopen als ze van grote hoogte naar beneden kukelen. Een prima rolmodel, dachten de ingenieurs terecht.

Bronnen: Soft Robotics, Digital Trends

KIJK 5/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes