Filmpje: ruimterobot repareert zichzelf

KIJK-redactie

31-05-2014 16:00:52

Voor het eerst in de geschiedenis heeft een ruimterobot zichzelf gerepareerd zonder hulp van astronauten.

Ruimterobot Dextre, onderdeel van het internationale ruimtestation (ISS), heeft zichzelf gerepareerd. Samen met de Canadese robotarm die hem bestuurt, Canadarm2, heeft hij een kapotte camera weten te vervangen. Normaal gesproken wordt zoiets gedaan door astronauten tijdens hun ruimtewandeling.

Het kapotte toestel werd vervangen door een intacte camera die was bevestigd op Canadarm2. Later zal Dextre een nieuwe camera installeren op de robotarm. Het repareren van deze camera’s is van essentieel belang omdat ze worden gebruikt om de ruimterobots te besturen en om beelden van ons heelal vast te leggen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het is de eerste keer dat een ruimterobot zo’n klus klaart en volgens onderzoekers van de Canadese ruimtevaartorganisatie zeker niet de laatste keer. Ze willen Dextre en Canadarm2 vaker inzetten voor zulke doeleinden, zodat astronauten wat minder vaak een ruimteloopje hoeven te doen.

Bronnen: CBC News, CBC via DVICE

Tekst: Naomi Jansen

Beeld: NASAPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis