Filmpje: SpaceX Crew Dragon terug op aarde

Karlijn Klei

09 March 2019 08:59

Crew Dragon

Na het ISS bezocht te hebben, was het voor de SpaceX Crew Dragon gisteren weer tijd om op huis aan te gaan. De afdaling verliep gladjes; bekijk hem hier!

Zaterdag 2 maart ging de SpaceX-missie Demo-1 officieel van start. De capsule, die in de toekomst mensen naar het internationaal ruimtestation moet brengen, schoot de lucht in. Een dag later koppelde de nog onbemande ‘ruimtetaxi’ aan het ISS – so far, so good.

Gisteren was het alweer tijd voor het laatste onderdeel van de missie; veilig terug op aarde komen. En ja hoor, ook dat verliep soepel. Met de mooie splashdown in de Atlantische Oceaan kwam er 8 maart 14:45 een spectaculair eind aan de Crew Dragons geslaagde eerste testmissie.

Lees ook:

Plons!

Net als de Crew Dragon – ook wel de Dragon-2 genoemd – op eigen houtje aan het ISS koppelde, kwam het onbemande, autonome ruimtevaartuig donderdagavond rond 20:30 Nederlandse tijd ook zelfstandig weer los.

Zo’n vijf uur na het ISS achter zich te hebben gelaten, ging de Dragon-capsule, warmteschil paraat, de aardatmosfeer binnen. Met nog ongeveer 20 kilometer tot het aardoppervlak te gaan, knalden 8 maart 14:41, de eerste twee parachutes open. Momenten later, onder luid gejuich van de aanwezigen, ontvouwden ook de andere vier. En toen was het eindelijk zover: om 14:45 plonsde de Crew Dragon netjes in de Atlantische Oceaan bij de kust van Florida. Splashdown!

Bekijk Crew Dragon’s landing in het filmpje hieronder (ga naar 01:11:55 voor de opening van de eerste twee parachutes).

Tests

De Demo-1-missie was de eerste van een reeks tests die de Crew Dragon moet ondergaan voor het zijn taak als ‘ruimtetaxi’ kan vervullen. Deze testmissie was nog onbemand, afgezien van dummy Ripley dan – een verwijzing naar de Alien-films. Het plan is dat in juli de eerste echte bemanningsleden een testvlucht moeten maken.

Bronnen: SpaceX, NASA

Beeld: SpaceX, NASA/Youtube

KIJK 3/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Filmpjes