Filmpje: zo kun je een Tesla model S ook gebruiken

Laurien Onderwater

02-08-2017 13:00:18

Tesla model S

Onlangs is een Tesla model S gespot bij de Royal Air Force in Engeland. Wat deed de auto daar?

Dat Tesla toffe auto’s maakt, is niks nieuws meer, alhoewel model 3 wél nieuw is. Maar goed, we dwalen af, want waar het hier om gaat, is de model S. Het feit dat deze auto in slechts 2,7 secondes van 0 tot 100 kilometer per uur accelereert en maar liefst 250 kilometer per uur kan halen, maakt hem niet alleen een snelle wagen, maar ook nog eens geschikt als chase car.

En dat is precies wat de Tesla model S deed laatst bij de Royal Air Force in Engeland. De auto moest een Lockheed U-2-vliegtuig begeleiden bij het opstijgen en landen.

Chase-piloten

De Lockheed U-2 is een spionagevliegtuig dat in de jaren vijftig speciaal is ontworpen om op extreme hoogtes te kunnen vliegen. Het lichtgewicht vliegtuig heeft een enorme vleugelspanwijdte, waardoor de U-2 eerder op een zweefvliegtuig lijkt.

Ook al heeft de U-2 een mooi design, hij wordt wel als een van de moeilijkst bestuurbare vliegtuigen ter wereld beschouwd. Met name het landen en opstijgen is een crime, want de piloot heeft slecht zicht vanuit de cockpit (al helemaal omdat hij een speciaal drukpak met gesloten helm draagt).

Gelukkig zijn daar zogenoemde chase-piloten voor die de U-2-piloot begeleiden. Deze taak is vaak uitgevoerd met sportwagens, maar elektrische auto’s – zoals de Tesla model S – leent zich hier zo te zien ook uitstekend voor:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: Gizmodo, Popular Mechanics, Electrek

Beeld: Tesla

Lees ook:

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis